Return to site

De kaap van de 50km!

Het voorbije weekend bereikten we de eerste mijlpaal in onze voorbereiding voor de Oxfam Trailwalker. We trokken met ons 4 naar de Vlaamse Ardennen voor de Omloop Kluisbergen! Het KMI voorspelde een vlotte 30°C en een UV-index waar ze in Blankenberge van in hun handjes wrijven. Ingrediënten voor een pittig wandeldagje.

Zoals elke lange wandeling starten we met een pijnlijk moment: vroeg uit de veren. Afspraak om 06u30 in de ondergrondse parking van station Gent Sint-Pieters. Aangezien je met het openbaar vervoer nooit zo vroeg in Kluisbergen kan geraken, nemen we een Cambio (deelauto). Met ons vieren tuffen we naar Berchem (Kluisbergen) waar we in zaal Brugzavel inchecken voor "de 50 van Kluisbergen".

Normaal gaan wij GR-paden afstappen in Vlaanderen of Wallonië, op eigen houtje en vaak zonder andere wandelaars die ons pad kruisen. Dit is een andere wereld. Grijze haren, bonnetje en bijhorende rustposten, poepzakjes in plaats van rugzakken, koffie in bekertjes en sandwiches met kaas en hesp. Omloop Kluisbergen is één van de bekendste georganiseerde wandeltochten van het land. Niet voor niks hebben ze de URL www.wandelen.be te pakken gekregen.

We hebben alle vier al tochten van ongeveer 40km of meer gewandeld, maar dit is de eerste keer dat we de kaap van de 50km gaan nemen. De 50km van Kluisbergen staat daarenboven gekend als pittig en best wel zwaar. We vertrekken dan ook in een sfeertje van "als we vandaag zonder kleerscheuren doorkomen (het is +30°C!) dan zitten we goed in onze voorbereiding". Al blijft het een vreemde gedachte dat deze afstand nog maar de helft is van wat ons staat te wachten in de Hoge Venen in augustus.

De eerste 40km gaan goed, vlot en aangenaam! Heerlijk is dat. In die tijd merken we dat het met de organisatorische kant van de Omloop Kluisbergen iets minder vlot gaat: foute plannetjes bij de rustposten, verwarrende informatie en uitgeputte bevoorrading. En hoe gezond en sportief de hobby ook mag zijn: van duurzaam evenementen organiseren hebben ze hier nog niet gehoord. Overal wegwerpbekertjes en -borden, een slecht bereikbaar start- en eindpunt, iedereen met de wagen. Over het parcours echter geen klachten: duidelijkheid troef. En... zo mooi als het kan worden in Vlaanderen.

Na een dikke 40km krijgen we plots enkele stevige hellingen onder de voeten. Zonder beschutting voor de brandende zon, kruipen de kilometers hier flink in de benen. De vermoeidheid slaat toe, maar als we zien hoe sommigen rondom ons stilaan strompelen in plaats van wandelen... Na twee snel op elkaar volgende rustposten, bereiken we met soepele tred al bij al erg vlot de finish. Check! 50km! Niet slecht :-)

Add paragraph text here.
All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly